Автор: Владислава Пеева, mediapool.bg Следвайте Гласове в ТелеграмДве седмици след обнародването в

...
Автор: Владислава Пеева, mediapool.bg Следвайте Гласове в ТелеграмДве седмици след обнародването в
Коментари Харесай

Сделката с Украйна за АЕЦ “Белене” рискува да се превърне в поредна авантюра за милиони

Автор: Владислава Пеева, mediapool.bg Следвайте " Гласове " в Телеграм

Две седмици след обнародването в Държавен вестник на решението на Народното събрание, задължаващо енергийния  министър в 60-дневен период да организира договаряния с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ " Белене ", е воден единствено един най-общ диалог по тематиката – сред отрасловите министри на двете страни, ден след визитата на украинския президент Володимир Зеленски в София на 6 юли. Все още няма съответен работен график за последващи срещи по тематиката, нито къде ще се състоят те. Тепърва " Националната електрическа компания " (НЕК) ще афишира процедура за избор на оценител на реакторите, за които Народното събрание изиска минимум 1.2 милиарда лева - колкото бяха платени на " Атомстройекспорт " (АСЕ) по арбитражното дело.

Това значи нови разноски, надхвърляне на определния 60-дневен период, опция за нови схеми и разновидности за " оползотворяване " и в последна сметка продължение на близо 40-годишната случка АЕЦ " Белене ", вместо взимане на съответно и същинско решение.

След като енергийният министър Румен Радев по-миналата неделя разгласи, че мандатът от Народното събрание не е за продажба непременно и ще се вършат оценки на оборудването и разбори за договарянията с Украйна, Mediapool попита ведомството назначена ли е въпросната оценка и по кое време тя ще бъде завършена.

Независима оценка по процедура

От министерството обявиха сбито единствено, че " оценката на реакторите ще бъде направена от самостоятелен лицензиран оценител, който ще бъде определен в сходство с българското законодателство ". От НЕК прецизираха, че още не е решено каква тъкмо да е процедурата и сега се водят предварителни диалози с компании от сектора, които биха могли да извършат оценката, с цел да се реши цената и времето за осъществяването ѝ. След това резултатите ѝ щели да бъдат предоставени на Народното събрание. Министерството на енергетиката добавя, че при нужда от още време за осъществяване на разбори и осъществяване на договаряния може да изискат от Народното събрание удължение на дадения им период. До което, по всичко проличава, сигурно ще се стигне.

Председателят на Българския атомен конгрес Богомил Манчев, който участваше като съветник в плана за градежа на АЕЦ " Белене ", разяснява пред Mediapool, че срокът и цената на сходна оценка зависят от заданието. " Между 3 и 6 месеца лишава описването на спецификациите на оборудването, предназначението му и протоколите за него ", сподели той.

Според Явор Куюмджиев, някогашен зам.-министър на енергетиката, който преди да стане подобен и сега работи за нуклеарното поделение на " Шкода ", обаче сходна оценка може да отнеме и една година, в случай че се желае физически оглед на оборудването и замерване качеството му. Според него подобен разбор би коствал милиони евро и са малко фирмите, които могат да го извършат.

Едни пропуснати 180 млн. лева

Богомил Манчев обаче счита, че не е належащо НЕК въобще да наема сходен съветник, тъй като компанията има фактури със цената на оборудването. То не е употребявано в никакъв случай, с цел да се постанова оценката му, амортизационни отчисления и други сходни. Консервацията и поддръжката му се прави по контрола на производителя му – " Атомстройекспорт ", за което НЕК заплаща близо милион лв. всяка година - т.е. има гаранции за качеството му. Просто би трябвало да се приложат инфлационните показатели за интервала от 2017 година, когато оборудването бе доставено у нас, до момента, означи Богомил Манчев. По думите му даже депутатите, залагайки минимална продажна цена от близо 1.2 милиарда лева, са пропуснали заплатен задатък от 180 млн. лева от НЕК, при поръчката на реакторите, а са взели поради единствено сумата, която присъди на руснаците арбитражният съд по заведеното от АСЕ дело против държавната електрическа компания за поръчаното, само че неплатено съоръжение за нуклеарния план.

И той, и Куюмджиев са на мнение, че оборудването коства по-скъпо от заложения от депутатите най-малък предел, само че и двамата считат, че едва ли може да се реализира договорка за продажбата му в целокупност на Украйна. Скептици са и за опцията да се продадат единствено парогенераторите – било за настоящите украински АЕЦ по съветската технология ВВЕР, било за VІ блок на АЕЦ " Козлодуй ", каквато догадка позволи министър Румен Радев преди десетина дни пред бТВ. Причината е, че парогенераторите за АЕЦ " Белене " са по-големи от тези за реакторите на българската и украинските АЕЦ по технологията ВВЕР-1000. Все отново нуклеарните специалисти позволяват опцията " леглата " на сегашните парогенератори с известно изрязване да бъдат пригодени за по-различната технология на беленските реактори.

Чака се експертиза от " Козлодуй " правят ли ѝ работа парогенераторите

Манчев обаче обръща внимание, че в случай че се стигне до продажба единствено на парогенераторите, това би означавало утилизация единствено на 20 % от цялото съоръжение за АЕЦ " Белене " и те въобще не са толкоз скъпи. Реакторите, пасивните системи за отбрана, тръби за първи силует на реакторите, циркулационни помпи и други уреди биха останали " разфасовани " и неизползвани.

От Министерството на енергетиката обявиха, че чакат от АЕЦ " Козлодуй " техническа експертиза допустимо ли е потреблението на парогенераторите на АЕЦ " Белене ", само че не показват по кое време се чака да получат такава.

За договарянията с Украйна ведомството споделя, че са още на доста начален етап, с цел да може да се разясняват занапред разновидности за продажба на беленското съоръжение " на парче ".

За да стане това обаче, ще би трябвало Народното събрание да промени настоящето си решение, което е за договорка в цялостен комплект, презнават от Министерството на енергетиката.

Въпросителни за превоза и застраховането на оборудването

Освен това значима част от договарянията с Украйна за оборудването, в случай че те въпреки всичко решат да го вземат цялото, ще е евентуалното договаряне на превоза му, както и застраховките. По информация на Mediapool НЕК не желае да се занимава с отговорността по доставката на толкоз характерно съоръжение в зона, където се водят военни дейности.

От енергийното ведомство споделиха, че поради взетото решение на Народното събрание за договаряния с Украйна за продажба на оборудването, сега не се водят диалози с френската " Електрисите дьо Франс " по предоставената от нея оферта за предпроектно изследване за консолидираното на доставените нуклеарни уреди в нова система. Анализът трябваше да даде отговор и може ли да се избегне взаимозависимост от съветски компании при дострояването и употребата на АЕЦ " Белене ", както и дали може да се продаде наличното съоръжение, в това число на Украйна.

Съмнения

При по този начин описаното състояние съществува действителна заплаха вместо най-накрая да се постави завършек на сагата с АЕЦ " Белене ", каквото желание обявяват депутатите, внесли и приели решението за договорка с Украйна, всичко да продължи по остарелия метод с отсрочване, наемане на консултанти, поръчки на експертизи и харченето на още и още пари.

Справка – задължаването от Народното събрание на някогашните към този момент служебни вицепремиер по еврофондовете и енергиен министър да предоговорят до края на март 2023 година уговорките в проекта за възобновяване и резистентност за понижаване на парниковите газове с 40 % до 2026 година по отношение на 2019 година Близо четири месеца след приключването на този период такива публични диалози даже не са почнали, а от енергийното министерство признават, че не могат да изпълнят условието на депутатите, поради безапелационния отвод на Брюксел. Депутатите обаче не считат да свирят отбой и да трансформират решението си, до момента в който ръководителят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ излезе с концепция по какъв начин да се замажат очите на Брюксел с проект за затваряне на неработещи Топлоелектрическа централа.

Въпросът е дали и в тази ситуация с украинската договорка за оборудването от АЕЦ " Белене " се замазват очи и каква е крайната цел на занятието.

Инфо: mediapool.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР